PAS patut tidak bersetuju

Isunya PAS tidak bersetuju dengan papan tanda di George Town yang akan menggunakan pelbagai bahasa. Pertama kali saya membaca berkenaan hal ini di blog Saudara Faisal Tehrani yang mengulas tentang cadangan seorang ahli Majlis Perbandaran Seberang Perai.

Katanya, di Beijing tiada dijumpai langsung satu pun papan tanda yang ditulis dalam Bahasa Inggeris. Turkey yang dibanjiri pelancong dari Jepun setiap tahun, yang boleh dijadikan alasan konkrit bagi meletakkan papan tanda berbahasa Jepun, tidak juga menyediakan papan tanda dalam bahasa tersebut, malah bangga dengan bahasa mereka sendiri.

Jadi, bagaimana DAP yang memperjuangkan bangsa Malaysia untuk Malaysia boleh mengeluarkan idea tersebut? Flip-flop adalah suatu jenayah bagi saya. Menipu. Bahasa Malaysia adalah bahasa rasmi Malaysia. Dalam kemunduran dan kemerosotan penggunaan bahasa kebangsaan sendiri, adakah perlu kita mengagungkan bahasa lain?

Malaysian Malaysia? Karutlah, DAP!

3 Responses so far »

  1. 1

    Pak Lah said,

    Ini idea dan perlaksanaan Gerakan/MCA lahhh !!!! Mai mana DAP ??? Lagi pon apa salah tambah nama dalam bahasa lain…kan Malaysia ni penduduk tetap berbilang kaum bukan macam kat Turki dan Beijing. Karutlah hang ni !!!!
    [Mawardi: Kaum lagi? Mana Malaysian Malaysia? Cuba baca The Star, siapa yang approve? Koh Tsu Koon?]

  2. 2

    Fariq said,

    Rilek la brother,sekarang zaman modern,kenalah itu zaman,sekarang kita tak boleh selalu praktis amalan kuno.Kalau tak ikut perkembangan isu semasa,maka kunolah malaysia,tak ada perkembangan langsung…

  3. 3

    adam said,

    DAP??? bullshit. PKR is going down the same drain


Comment RSS · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: