Ada apa dengan Malaysia Today?

Isunya di Malaysiakini.

Saya mengagumi Raja Petra Kamaruddin. Saya amat teruja dengan keberaniannya untuk menghadapi apa jua tindakan yang dikenakan ke atasnya. Dengan maklumatnya yang amat jarang dapat kita lihat di internet, lebih-lebih lagi media arus perdana, saya merasakan agak sukar untuk saya tidak mempercayainya. Period.

Tetapi dalam bab lain, seperti agama, tidak sama sekali saya ingin merujuk beliau. Daripada sudut etika berblog juga, saya tidak ingin merujuk padanya. Bagi saya, beliau adalah seperti seorang pengebom berani mati dalam berblog. Menyerang suatu pihak dengan langsung tiada etika. Period.

Saya yakin usaha SKMM untuk menyekat akses portal Malaysia Today ada asasnya. Tidak, bukan kerana siri-siri pendedahan Raja Petra, tetapi seperti alasan pegawai SKMM, akses Malaysia Today disekat kerana komen-komen yang “bangang” dan tidak rasional di sana.

Dahulu, saya sentiasa melayari ke portal tersebut tetapi sejak akhir-akhir ini, saya naik meluat dengan gelagat-gelagat komentator yang saya anggap mempunyai akal setaraf chimpanzee. Tiada hujah ilmiah dan terlalu emosional. Terlalu bodoh hinggakan saya tidak terfikir bahawa kata-kata itu dikeluarkan oleh manusia.

Saya tidak menyalahkan Raja Petra (yang dituduh gila oleh Agendadaily) tetapi beliau boleh bertindak lebih cerdik jika menapis komen-komen di sana seperti blogawan A Kadir Jasin. Tidak pelik jika kerana komen-komen yang tidak ditapis, artikel-artikel di Malaysia Today nanti hilang kredibilitinya dan dipandang seperti a piece of shit. Period.

There’s no such thing like absolute freedom. Everything has its own price.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: