MCA yang Kelakar

Tak habis-habis dengan isu rasis. Terbaharu, Ketua UMNO Bahagian Bukit Bendera, Datuk Ahmad Ismail mempopularkan istilah “Cina Menumpang”. Dan seperti biasa, kaum Cina marah sehinggakan Datuk Ahmad yang tak terkenal tu, jadi glamer.

Saya tidak mahu membela Datuk Ahmad dalam hal ini kerana saya benci orang yang bersifat rasis. Memang Datuk Ahmad perlu memohon maaf ke atas kata-katanya walau apa jua alasannya. Saya menyokong tindakan pihak MCA supaya Datuk Ahmad dikenakan tindakan disiplin oleh UMNO.

Tetapi saya rasa saya mempunyai idea yang lebih bernas untuk difikirkan oleh parti MCA. Keluar dari Barisan Nasional. Ya, UMNO dari dulu, kini dan selamanya adalah suatu parti rasis ultra-Melayu. Yang lu pigi join diolang apahal? Lu balaci saja dari dulu, kini dan selamanya. Haram jadah UMNO mahu mengambil tindakan terhadap sikap rasis seperti itu. Mereka itu sendiri perjuangkan rasis!

Takkah bangang bagi UMNO mengambil tindakan terhadap ahlinya yang memperjuangkan dasar mereka sendiri? Bangun dari tidurmu, MCA.

Dan saya mohon juga pada MCA, agar tidak mengambil sikap selektif terhadap isu rasisma. Rasisma tidak berlaku pada golongan Cina sahaja. Note that.

6 Responses so far »

  1. 1

    YB said,

    UMNO bagaikan dapat “cancer” peringkat ahkhir .
    Tiada apa-apa boleh dibuat pada masa ini, sudah terlewat baginya .
    Marilah kita semua “pray” untuk UMNO and “let it go in peace”.

  2. 2

    AdnanMB said,

    Pemimpin MCA hanya setakat kecoh sebentar aje. Bila puak UMNO gertak sikit aje, seluruh teloq orang MCA termasuk. Pei lahhhhh! MCA.

  3. 3

    songkok said,

    i think you should not use negative words,
    instead i will say you have idea so can MCA may consider. you idea is not loud due to your words. its look like you are less concern to respect other. for me i will not back to your page , because of your rudeness.
    sorry for future malaysians, we should know how to conway the massage correctly.

  4. 4

    abang bolos said,

    Salam..
    Saya sokong sangat kalau MCA joint PR..lagi cepat lagi bagus..biarlah BN saja yang perjuangkan bangsa Melayu yang telah dijahanamkan oleh mereka sendiri.
    Dalam PR kita ada Pas dan Keadilan yang lebih utuh dan ikhlas dalam memperjuang nasib bangsa Melayu dan ISLAM khasnya.
    PR parti untuk semua bangsa dan parti dalam memperjuangkan semua agama,bamngsa dan negara.Orang Melayu tak perlu bimbang kerana HAK ISTIMEWA ORANG MELAYU TIDAK AKAN LENYAP DIMALAYSIA INI SELAGI NEGARA KITA NEGARA BERAJA DAN BERPERLEMBAGAAN.
    Sudah termaktub dalam perlembagaan.
    MERDEKA..MERDEKA..MERDEKA.

  5. 5

    jebat said,

    MCA cuma mencari publisiti untuk mengambil hati kaum tionghua saja.Memang rasis MCA pun..Aku bukannya nak bela si Mat smell tu..tapi 2×5 la..Cuma orang UMNO tu dah tak ada modal dan dia juga nak popular mentang-mentanglah pemilihan UMNO dah dekat ..dia cuma nak cari politik milage untuk dia tunjukkan kepada pemimpin di atas yang dia tu seorang pejuang Bangsa..tu pun hang tak paham ka..dia orang politik hang bagilah dia chance..Siapa yang tak kenal Presiden Sepak Takraw yang kontroversi pasai Bola spring tu..

  6. 6

    Alibaba said,

    I believe all Malaysian has reached to a mature stage where the idea of racist shall not be raised in this globalization era. I also agree that MCA should leave the barisan.


Comment RSS · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: